lørdag den 11. februar 2012

Favre nye grafikverden - sikke da en forskel!

Jeg er opvokset i et hjem fyldt med arvestykker og gamle sager, hver ting havde sin historie, og sit særpræg. Da jeg var barn fik jeg tøj fra en pige der var lidt ældre end mig, og det var ganske udmærket. Det var altid spændende at få en pose med tøj, og se hvad der så var i, denne gang. Jeg husker specielt et skrig pink sæt, bestående af en nederdel og en bluse, lavet af noget jersey, eller joggingtøjs stof, som jeg bare var ellevild med! (Ja, jeg er 80'er barn...)

Jeg har altid være vant til brugte ting. Min første mobiltelefon var min storebrors aflagte, min første computer var en eller andens aflagte, som min far havde fået fingre i. Alle mine møbler i mit hjem er enten arvestykker eller andres aflagte, og det har jeg det helt fint med. Jeg går ind for genbrug, og kunne aldrig drømme om at købe fx.et sofabord der var helt nyt, uden først lige at have tjekket om der skulle være noget brugbart hos enten mine forældre, eller ved den lokale genbrugscentral. Jeg elsker gamle ting, da jeg mener de har mere sjæl end nye, hvis man da kan tale om at ting har sjæl. Jeg befinder mig godt med ting der ikke ser for nye ud, og det gør ikke noget hvis tingene er lidt rustikke, for nu at bruge et pænt ord for slidt.

Men når det så er sagt, så er der nu også noget helt specielt ved at få noget der er helt splinter nyt, og slet ikke har været brugt af andre! Og her tænker jeg ikke på sofaer, tøj eller mobiltelefoner. Her snakker vi om computere! Jeg har været glad for mine brugte computere, og er min far dybt taknemmelig for at han har stået på hovedet for at fikse den ene eller den anden computer sammen til noget brugbart. Før i tiden havde jeg ikke de store krav til en computer, hvis bare den kunne gå på nettet, havde et billedbehandlingsprogram og word, ja så var jeg glad.

Men tiden har ændret sig, jeg har ændret mig, og behovet for hvad en computer skal kunne, har ændret sig. Det startede i det små, Rune og et par venner lokkede mig med til at spille LOTRO (Lord of the rings online) Hvilket min daværende computer absolut ikke kunne køre, hverken grafik- eller plads mæssigt. Så det endte med at jeg lånte en computer af en af vennerne. Problemet var jo så bare at det der spil fængede, temmelig meget endda, og hvad skulle man så gøre? Pengene var ikke til at man kunne købe en ny, så jeg affandt mig med den lånte computer, der godt nok havde et par særheder (grafikkortet sad løst, og det var derfor meget vigtigt at man ikke kom til at skubbe til computeren, eller støde til bordet den stod på..)

Nå, men computeren endte med at blive min, da vennen fik en ny, og derfor syntes at så kunne jeg lige så godt beholde den gamle. (jeg var lykkelig) Sidenhen har min far indtil flere gange haft computeren under kærligt eftersyn, og flere komplikationer fulgte, nye (brugte) computere defilerede igennem vores lejlighed, alle med hver deres små skavanker og særheder. Men dog funktionelle, sådan da, og om ikke andet, så i hvert fald til husbehov. Man kan affinde sig med meget når tingene koster gratis og ens far har stået på hovedet for at få tingene til at fungere. Det endte med at min computer blev bygget sammen af 3 forskellige, der alle havde deres små særheder, men faktisk fungerede ganske udmærket i samarbejde med hinanden. Det eneste der var i vejen med den, var et oldtudsegammelt grafikkort, der slet ikke kunne følge med. Men hva, et grafikkort er jo nærmest også oldtudsegammelt straks det har forladt butikken nu om dage...

Men altså, det gik jo ikke værre eller bedre end at Runes computer definitivt sagde stop engang i starten af november sidste år, hvor bundkortet stod af, og absolut ikke gad mere. Hvilket vil sige en kolonorm katastrofe!! Og undertegnede måtte ud og redde situationen ved at anskaffe det på dagen udkomne Skyrim til PS3'en, for så var der da fred i huset. Computeren kom selvfølgelig ud til min far, der forsøgte at få liv i den, uden held. Men med lidt fiksfakserier og resterne af nogle af de computerdele der ikke sad i min, fik han da liv i den. Vi manglede så bare at få testet om den så kunne trække de spil min kæreste plejer at spille.

Tiden var gået, og julen var ovre, og Rune havde klaret sig med sin playstation 3 og et temmelig gennemtrevlet og gennemspillet Skyrim (plus div. andre PS3 spil selvfølgelig) og var ved at være temmelig træt af det hele. Han sukkede konstant over at han savnede sin computer, og det var den rene elendighed. Ved et lykketræf endte det med at svigerforældrene bevilligede at låne os penge til nye computere. Vi havde snakket med dem om, at vi evt. skulle låne penge til indskud, hvis vi kunne finde en lejlighed tættere på byen. Men efter en længere snak frem og tilbage, mellem Rune og jeg, blev vi enige om at spørge om ikke det indskudslån kunne blive omdannet til et computerlån, og at vi så bliver boende her hvor vi nu engang bor, en rum tid endnu.

Heldigvis syntes svigerforældrene at det var en god ide, og så kunne det ikke gå hurtigt nok! En god ven blev inviteret op og hjælpe os med at købe noget der duede, og langt om længe var der lys forude i den ellers så mørke computertunnel! Computerne blev bestilt (sammen med nye skræme..) Og så slæbte tiden sig ellers afsted, mest for Rune, der jo helst ville have computeren lige nu og her, og helst i går! Lidt over en uge senere kom de endelig og specielt Rune var ovenud lykkelig.

Og sikke da en forskel! Ikke nok med at skærmen er kæmpe stor i forhold til den gamle, (19 vs. 21.5 tommer) men også grafikken er jo helt vild!! Det sjove er at jeg jo altid har været vant til en lav grafik, så jeg helt glemmer at sætte grafikken op når jeg går ind i et spil. Før skulle jeg altid sætte grafikken ned, så det der med at have en computer der kan trække den højeste grafik, er godt nok noget man skal vænne sig til. Hvilket har skabt stor moro for vennen der hjalp os med at købe dem, han skal minde os om at sætte grafikken op.

Lotro er jo helt nyt og anderledes nu, alle de detaljer der før slet ikke var der, skygger der var udtværet og somme tider ikke eksisterende, står nu tydeligt frem, som var det virkelighed! Favre nye grafikverden! 2 TB disc plads, 8GB ram, der er vist plads nok til både spil, billeder og musik, for de næste par år :D Jeg har nu installeret og opdateret både det ene og det andet online spil, hvilket har taget absolut ingen tid, i forhold til før. Sidst jeg installerede Lotro på den gamle, tog det næsten et døgn med opdateringer og hele pivtøjet, nu tog det knap 4 timer, hvis det da egentlig tog så lang tid! Det skal så siges at vi også har fået opgraderet vores noget forældede internet hastighed, og det hjælper selvfølgelig også noget på det.. men nøøj! Jeg er stadig målløs!

Konklusionen på det hele må være - gamle ting er ganske udmærket, så længe det er en sofa, en reol eller andet mindre teknisk udstyr, men når det kommer til computere, så er det altså HIMLEN med en ny!

Og her er da lige et lille indblik i det nye vidunder! Der har indbygget vindue så man kan vinke ind til al elektronikken :D