tirsdag den 6. december 2011

Kolde kontanter - nu med gebyr!

Fik for en gangs skyld set lidt nyheder i fjernsynet i dag, det er ellers ikke fordi det er det jeg gør mest i, men en gang i mellem må man hellere lige følge med, og se om verden står endnu. Sæt nu den var gået under og man ikke havde opdaget det! Som sagt så gjort, ind på DR update (fordi det nu engang er den nyhedskanal vi kan se) og se en runde gentagelser fra for 5 min. siden, det smarte ved denne form for nyheder er, at hvis man ikke lige fik fat i noget af det, kan man bare vente 5 min. så kommer det sørme igen. Nå, men det var nu ikke DR updates gentagende nyheder jeg ville ytre mig om, men en temmelig irriterende og belastende nyhed, der var i nyhederne, eller hvad man nu siger.

Sagen er den, at jeg er temmelig gammeldags (big surprice!) når det kommer til det der med dankort, hæve/visa/mastercard, eller hvad de nu alle sammen hedder. Jeg bryder mig ikke om at bruge mit kort i butikkerne, da jeg ikke føler jeg har styr på hvor mange penge jeg bruger. Jeg foretrækker langt hen ad vejen at have kontanter på mig, for så føler jeg at jeg har styr på hvad, og hvor meget jeg bruger. Det eneste jeg synes er smart ved disse kort er, at de er anvendelige på nettet, når man nu en sjælden gang køber noget online. Nå men, (det er åbenbart min foretrukne måde at komme videre på, altså det der med, nå men..) I dag var en af de store nyheder så, at finans-et-eller-andet- vil sætte gebyr på brugen af kontanter, da det åbenbart er meget dyrt og omstændeligt at bruge den form for betaling i dagens Danmark. Jeg kan godt se at det da er en smart måde at tjene lidt ekstra til statskassen, eller hvor de gebyr penge end ryger hen, men helt ærligt, hvad skal det nu til for? Der er jo gebyrer, takster, rater, skat og jeg ved ikke hvad på alt ting nu om dage, alt ting koster mere end det reelt set burde på grund af div. skatter og hist op og kom herned.

Jeg kan da godt se at det sikkerhedsmæssigt er meget smart med det der lille plastikkort, men hvad hjælper det når man skal med bussen, (her i byen går man nemlig ind foran, betaler ved chaufføren, og går ud bagi, så derfor ingen billetautomat med kortbetaling her) og de kun tager imod kontanter, hvad med landhandler, loppemarkeder og andre steder hvor der handles udelukkende med kolde kontanter? Skal de så også til at medregne en eller anden form for gebyr, og skal de så indbetale dette gebyr til staten, eller hvordan havde de tænkt sig det?

Som en kvinde, de interviewede i nyhederne, påpegede, så ville det da være smartere at køre en form for brug-kortet-kampange i stedet for at sætte et gebyr på kontanterne. Hvis der skal gebyr på kontanter, bliver busbilletterne så dyrere? For de koster jo slet ikke en bondegård i forvejen! Nej, jeg synes det er noget hø! Den må de sgu længere ud på landet med. Det virker lidt som om de griber efter halmstrå, (bare for at blive i de landlige udtryk) for at skrabe penge ind i forbindelse med finanskrisen. Lad os sætte gebyrer, og skatter på div. ting og sager så vi kan hive lidt flere penge ud af folk. Jeg ville sgu hellere betale en lille slat mere i skat, end skulle betale det skjult via en masse skatter på fødevarer, ting og nu måske også kontanter!

Jeg tænker også, om ikke det vil afskaffe et par arbejdspladser på længere sigt, hvis brugen af kontanter helt går af mode, enten via kampange eller via de forbandede gebyrer! Hvis man tænker over det, hvis alle mennesker bruger plastikkort, og man kan betale i busser og alle andre normale kontant betalte steder, hvad så, så vil der vel kunne spares nogle folk væk i div. banker, og hvor der ellers håndteres kolde kontanter. Og hvad gør det så for arbejdsmarkedet, arbejdsløsheden osv. jeg ved godt det måske kun er i det små, men alligevel, der skal kun en meget lille sten til at starte en rullende snebold der hurtigt bliver større og større.

Hvor om alting er, vil jeg så længe jeg kan, holde fast i mine kontanter, og det vil kun blive af nød, jeg går over til at bruge mit kort i fysiske butikker, det være sig, hvis det der gebyr forslag bliver vedtaget og det bliver dyrere for mig at bruge kontanter frem for kort, og så har de jo sådan set opnået det de ville.. suk.. måske jeg skulle lade være med at se nyheder, så ville jeg måske slet ikke opdage det med det gebyr før det var for sent! Men på den anden side, så er det nok alligevel meget godt at følge lidt med, bare en gang i mellem.

mandag den 5. december 2011

Natteravn er jeg - tanker til natten

Nattetanker gennem tiden...

Dec. 2011. Mørket har lagt sig som en dyne over landet, månen titter frem fra de travle skyer, mens jævnlige skybrud af regn, slud og hagl minder én om årstiden og kulden der er på vej. I skæret af en ensom lampe sidder jeg her og nyder natten, mens stormen raser bag den kolde rude.

Natteravn er jeg, som natteravne er flest, mit sind er åbent og trætheden en by i Rusland, eller et sandkorn i Sahara, forlængst blæst bort af nattens mystisk og fortættede mørke. I mørket er alle katte grå, og jeg en lille prik i universet. som en ensom stjerne på den store himmelbue, lyser min ensomme lampe. Et lille tegn på liv i den ellers så tomme nat.

Nattevandre er jeg, som nattevandrere er flest, med frakken tæt omsluttet og ørene på stilke over nattens stilhed, de få lyde, en puslen i de visne blade, en ensom bil i det fjerne. Alene er jeg i nattens univers.

Mørket er fortættet af fugt, min ånde som en mini tåge, forener sig med disen, en tung dyne af tåge har indhyllet verden i et fortættet gråligt tæppe, der forstærker hver en lyd, mine skridt som en genlyd gennem natten.

Natten i al sin enkelthed, i al sin mystik, i al sin mørkhed, mit fristed, mit åndehul, min inspiration.


2006. Sene nattetime, natradio, natsværmer, nattog buldre gennem natten, jeg sidder her i natten, omgivet af nat, og nattemørke. Stirre ud i mørket, lytter til nattens lyde, nattelyde, ensomme trafikanter, lastbilers brusen gennem natten. Natteravn er jeg, vandre i natten, mærker kulden, nattekulden, nærmer sig frostpunktet, nattefrost.

Månen lyser i natten, oplyser haven, danner skygger, natteskygger, jeg trækker i nattøjet, forbereder mig på en lang nat, uden søvn, nattesøvn. Jeg hilser natten og månen en god nat, lægger mig i sengen og venter på nattesøvnen9.10.2006 Natten er min vol. 1

Natten er min, min alene
natten er stilhed, stilhed og ro
natten gir styrke, styrke og tro

Natten er min, min alene
natten er skove og mosebryg
natten er varme der gør mig tryg

Natten er min, min alene
natten er vandring alene i mørke
natten er fugten der fordriver tørke

Natten er min, min alene
natten er måneskin og skyggeland
natten er bål i det bløde sand

Natten er min, min alene
natten er blade der rasler i vinden
natten er tåre der drypper på kinden

Natten er min, min alene
natten er søvnløs, søvnløs og lang
natten er klage, en klagesang

Natten er min, min alene
natten er sandhed og åbne øjne
natten er fuldskab og usagte løgne

Natten er min, min alene
natten er drømme og forsigtige håb
natten er stemmer og høje råb

Natten er min, min alene
natten er skrivning i mørke timer
natten er ord og sætninger der rimer


Natten er min vol.2
19.9.2007 Natten er min, min alene, i mørket, med skoven som baggrund... Natten er min, min alene, med stilheden som kåbe, og bare tær i det kølige græs..

Natten er min, min alene, med månen som lys af sølvhvide stråler der gør mig så bleg.. Natten er min, min alene, gennem alle tider, gemmen denne nat, gennem hele skoven..

Natten er min, min alene, med blæsten i håret, som skubber mig frem, frem i verden der sover..

Natten er min, min alene, foran skærmen, bag ved ruden, ovre på engen, fremme ved søen, ude i skoven..

Natten er min..