tirsdag den 18. juni 2013

Kildekritik! Kildekritik! Kildekritik! - kan man få det som modermælks erstatning?

I disse tider, hvor man kan komme på nettet alle steder fra, og hvor brugen af sociale medier bliver mere og mere udbredt, burde sådan noget som kildekritik og sund fornuft, komme ind med modermælken. En eller anden har en gang sagt, "man skal ikke tro på alt, man læser i en bog". Det samme gælder for sociale medier,  og de ting der bliver delt derinde. Jeg græmmes over folks blinde deling af alt lige fra efterlyste personer, (der så viser sig at være fundet for flere uger siden) til grumme historier om overfald, svindel og udhængning af personer med navns nævnelse og billede.

Jeg kan ikke forstå at det er så svært for folk, lige at lave et lille tjekup på, om der nu også er hold i det man deler, i stedet for bare kritikløst at dele til højre og venstre. Jeg ved godt at de fleste gør det i en god mening, men hvor god er meningen, når det gælder personer der bliver hængt ud, og det så viser sig, at personen, der i første omgang, startede det hele, måske selv er skyld i sin ulykke?

Der er altid to sider af samme sag, og en fjer bliver som bekendt, ret og temmelig hurtigt til fem høns, eller elefanter, for den sags skyld! Men folk deler alligevel hæmningsløst, uden at tænke over de konsekvenser det eventuelt kan have for de berørte parter. Uanset om man så har gjort noget ulovligt, eller ej, mener jeg ikke, at personlig udhængning på sociale medier er vejen frem. Tvært imod, vil jeg sige det er et meget stort skridt tilbage, til en tid, hvor offentlig afstraffelse, og lynchning var en del af den almene underholdning!

I dag er lynchningen og den offentlige afstraffelse bare blevet mindre fysisk, og er trukket ud i det elektroniske cyber space, hvor det når ud til milioner, i stedet for det lokale bysamfund. Du kan ikke flygte fra et dårligt rygte i cyber space. Tingene vil altid være at finde, uanset hvor meget du forsøger at få det slettet, for der skal sgu nok altid være et eller andet røvhul, et eller andet sted, der gemmer på sådan noget skidt.

Jeg forstår heller ikke folks trang til at hænge andre ud. Mange af de sager der har floreret på det sidste, har jo været, eller er igangværende sager der går igennem det retsmæssige maskineri, og i forhold til, hvordan ens sag vil se ud i retten, vil jeg mene, at det går til den udhængtes fordel, at den anden part vælger at svine og skælde og smælde på de sociale medier. Uanset om personen så har gjort noget eller ej.

Bare fordi du har en facebook profil, giver det dig ikke ret til, at svine andre folk til, bare fordi du ikke lige får din vilje!

Sociale medier er meget gode, til mange ting, men der er sgu også meget skidt indimellem, og det er så trist, at så mange, blindt og ukritisk, er med til at gøre det endnu mere skidt. Jeg siger ikke at man skal lukke øjnene, for de grumme ting, der sker ude i verden, men jeg mener ikke de hører til på sociale medier, hvor de kan bliver forskruede og fordrejede på få sekunder. Der findes så mange nyhedsindstanser, hvor man får smidt den ene ulykke i hovedet, efter den anden, det må da være nok, til at tilfredsstille den almene borger?

Ikke at alle nyhedsindstanser er meget bedre, men her må man da formode at de har bare lidt mere hold i historierne, end den almene facebook bruger. men så igen, kildekritik, kildekritik, kildekritik! Det kan nærmest ikke siges ofte nok!