fredag den 1. marts 2013

Skrald, spyt og tyggegummi - en sippes undren

Jeg betragter egentlig ikke mig selv som et specielt sippet menneske, men der er nogle ting, frem for andre der kan få mig til at rynke på næsen. Den anden dag, da jeg skulle med bussen, sad der en ung fyr på bænken ved stoppestedet, det i sig selv var der ikke noget specielt ved. Men han sad, let foroverbøjet, med armene lænet på sine lår, imens han sad og spyttede ned mellem sine ben. Efter spyt pytten at dømme, var det et tidsfordriv han havde haft gang i temmelig længe, og det blev han også ved med, i de henved 5 minutter der gik, før bussen kom. 

Jeg forstår virkelig ikke det der spytteri, hvad det skal gøre godt for, og hvorfor man sætter sig til, ligefrem at forsøge at lave en mindre sø, med sit eget mundvand! Det er ikke særligt flatterende at se på, eller særlig lækkert at træde i. Ikke nok med at denne gut sad der og forsøgte sig med at omdanne busskuret til spytsø, ja så kommer jeg ned på banegården, hvor to tøser stod og snakkede, mens de på skift spyttede til hver sin side. Igen, hvad skal det gøre godt for? Jeg fatter det simpelthen ikke. Jeg kan forstå, hvis man har fået et eller andet i munden, fx. et insekt eller noget andet ubehageligt, at trangen til at spytte kommer op i en, men bare sådan at gå og spytte, for hvad, hyggens skyld? eller? ja det går vitterligt over min forstand! jeg ved godt at jeg har et eller andet personligt problem med spyt, sådan generelt, men det er sgu da ikke vildt charmerende at rende rundt og sjaske verden til, med sit mundvand!

Det samme gælder forøvrigt det der med, bare at spytte sit tyggegummi ud, når man ikke gider gnaske på det mere. Helt ærligt, hvor svært kan det være at smide det i en skraldespand, i stedet for bare at spytte det ud, der hvor andre mennesker går! Der er ikke noget mere irriterende, og ulækkert at skulle rense sine sko for sådan en gang klistret stads! Det tager naturen henved 5 år at nedbryde et stykke tyggegummi, og det er med til at gøre livet surt for småfuglene, så hvorfor er det lige at de fleste mennesker alligevel er så hensynsløse, respektløse og egoistiske, at de ikke kan finde ud af at bruge en skraldespand?

Det kan da godt være at det lige er det nemmeste, men helt ærligt, man kan sgu godt lige tage hensyn til andre, og så benytte den skide skraldespand! Generelt forstår jeg ikke det der med, bare at smide sit affald fra sig, hvorend man er, det er da utroligt at folk synes det er ok. Når man ser hvordan restepladser og vejkanterne ser ud, kan man undres over, hvad folk så gør i deres egne hjem. 

Hvad er det der går gennem hovedet på folk, når de helt uden at blinke, tømmer et fyldt askebæger på parkeringspladsen, 3 meter fra en skraldespand, for derefter at køre videre? Hvorfor er det at folk mener at det er i orden? Jeg forstår ikke at folks ansvarsfølelse er så lav, og at de gang på gang skider højt og flot på alle andre, og sviner som det passer dem. Sikke meget pænere verden ville se ud, hvis folk rent faktisk benyttede de, dertil indrettede skraldespande, i stedet for at bruge naturen som en stor losseplads!