onsdag den 2. november 2016

This is Halloween! - Lidt om at elske Halloween...

Det er ved at være temmelig længe siden jeg har været aktiv herinde, eller det vil sige, der har været aktivitet, men aktiviteten er bare aldrig blevet udgivet.. min muse synes at have forladt mig sådan helt og aldeles.. men men, jeg vil nu alligevel forsøge mig udi et lille indlæg, om et af mine hjertebørn, nemlig Halloween.

Der har, i den seneste tid, været en hel del debat omkring Halloween, og der er mange delte holdninger omkring emnet. Mange danskere har åbenbart den holdning, at det ligesom valentins dag og andre mærkedage, er noget Amarikaniseret gylle der ikke hører til i Danmark, "Det er jo kun noget butikkerne gør for lokke penge ud af folk", synes også at være en meget brugt holdning.. Og ja, selvfølgelig forsøger butikkerne at tjene penge, det er sgu da derfor de er der... Og hvorfor skulle de ikke forsøge at tjene penge på en begivenhed, som bliver mere og mere populær? Da jeg i sin tid startede med at fejre Halloween, kunne man slet ikke købe Halloween pynt nogen steder, hvis man var heldig, kunne man måske finde lidt kunstig spindelvæv og et par edderkopper, men ellers måtte man selv være kreativ! 

Jeg har selv været som ovenstående danskere, ikke med Halloween, men med fx. Valentins dag, og set i bagspejlet, er det jo fuldstændig åndssvagt at være så gammelmandssur over noget man sådan set bare kan ignorere! For som nogle i debatten om Halloween har påpeget, ja så er der sgu ikke ret mange af vores "Danske" traditioner, der rent faktisk er 100% danske når det kommer til stykket... For 100 år siden var diskussionen sikkert den samme, bare omhandlende den "tååååbelige" absolut ikke danske ide med at slæbe et grantræ ind i stuen til jul!!!!!! 

Nå, men, dette indlæg var sådan set ikke meningen skulle handle om alle de sure danskere der ikke kan lide Halloween, det skulle jo netop handle om det modsatte! Glæden ved Halloween!!

Jeg er blevet spurgt om, hvorfor jeg elsker Halloween, og det vil jeg nu forsøge at komme med et svar på. 

Jeg elsker efteråret! Jeg elsker luften og duften af den sødmefyldte råd, mens bladene bliver gyldne og eksploderer i rødorange farver! Jeg elsker kulden der kryber ind og bidder en i næsen når man går ud. Jeg elsker blæsten og regnen, de mørke skyer og den sporadiske sol med glimt af blå himmel. Edderkoppespind fyldt med dug, tågende morgener, eftermiddage, aftner! Jeg elsker de mange spøjse svampe der pibler op af jorden, og det at det langsomt bliver mere og mere mørkt. Jeg elsker de få dagslystimer, og hygge i stearinlysets skær. Jeg sætter meget mere pris på lyset og solen, når den titter frem bag skyen, end når den bager ned på en, på en hed sommerdag. 

Mange bliver forårskåde og helt vildt glade i låget over det, ved mig har efteråret samme virkning! Foråret er da også dejligt, men efteråret, efteråret er den mest vidunderlige tid på året. Og måske fordi jeg elsker efteråret så meget, har Halloween listet sig ind, og blevet en del af det.. For mig hænger efterår og Halloween nemlig også godt sammen.

Der er mange grunde til, at jeg elsker Halloween. Jeg har altid elsket gys, gru, monstre, fantasi, eventyr, vampyrer og det at klæde sig ud. Så Halloween er lige i min boldgade. Fastelavn er også rigtig sjovt, men i mit hoved er Halloween bare sjovere, fordi det netop er monstre og uhygge der er i højsæde! Men ligesom med så mange andre højtider, er der forskellige måder at fejre den på. Der er forskellige fortolkninger og ideer om hvordan man gør, og hvad der er rigtigt! Og da jeg er sådan lidt af en traditionstyv, stjæler jeg lidt hist og låner lidt her, og danner min egen version af det, og gør det til mit eget.

 For mig er Halloween ikke bare en fest med uhyggelige dekorationer og udklædning. For mig er det meget mere end det. Selvfølgelig er udsmykningen og udklædningen den største del af det, fordi jeg synes det er sjovt, og det at kombinere min passion for gys og gru, med at være kreativ, er rigtig fedt. Jeg er på ingen måde religiøs eller overtroisk, men, på det helt personlige, sjælelige plan, er Halloween for mig, også en mindehøjtidlighed for dem der gik forud for os.Det er en blanding mellem den kirkelige eftertænksomme melankolske Alle helgenes aften, og den mere sprudlende og muntre Dia de los muertos, hvor man fester sammen med de døde.

Man siger, at sløret mellem de døde og de levende er tyndest den 31. oktober, og at man derved lettere kan kommunikere med de afdøde. Man klæder sig ud i uhyggelige udklædninger for at narre de onde ånder til at tro, at man selv er en ond ånd, og man sætter lygter ud med lys, for at byde sine kære afdøde velkommen hjem. Denne ide, synes jeg virkelig godt om! Jeg tror som sådan ikke på det, men ideen elsker jeg! Jeg er et traditionsfyldt menneske, og jeg kan godt lide ritualer. Jeg kan virkelig godt lide tanken om, at man sætter lys ud, for at byde de afdøde velkommen hjem, så man kan feste med dem. Men denne fejring af (og for nogle med) de døde er som sådan ikke noget der kommer til udtryk i min Halloween fest. For denne del af festen er noget der foregår indeni mig, som noget helt privat og personligt.

Mange spørger mig, om Halloween så er min form for jul, og det er det slet ikke! Jul og Halloween ligger på en delt første plads! Jeg elsker jul lige så meget som Halloween! Og lige så snart Halloween pynten er gemt væk, skal der gøres klar til at nisserne kan komme frem!

Oveni at butikkerne i de senere år er begyndt at favne Halloween, og flere og flere er begyndt at tage traditionen til sig, har jeg jo så også bare været heldig, at mine venner har gidet komme og holde Halloween sammen med mig! Jeg har været heldig med, at de har gidet, og stadig gider komme udklædte, og at de bakker op om mine sære tendenser! Og jeg har været heldig med at finde mig en mand, der også gider!


Her er et af årets kreationer, en spøgelsesmand, der er ved at gå igennem ruden.Ingen kommentarer:

Send en kommentar