mandag den 29. november 2010

Brug og smid væk, spild i lange baner!

Så sidder man der og ser fjernsyn, zapper lidt rundt, fra det ene boligprogram til det andet, fra det ene madprogram fra det andet, og jeg må indrømme at min Frk. sur-tante endnu engang viser sit stramme ansigt, for hvorfor er det lige at de partout skal smide ting ud på den måde? Her tænker jeg specielt på "fra skrot til slot" hvor en familie skal smide ting ud og får 50 kr. pr. kg. de smider i en kontainer, det er da et meget godt koncept, men hvorfor er det lige at fuldstændigt brugbare møbler og andre ting skal smides ud og smadres i denne kontainer, i stedet for at blive genanvendt på en genbrugsterminal eller genbrugsbutik? Jeg forstår ikke dette brug-og-smid-væk samfund, hvor ting bare bliver losset væk!

Ja ja jeg er inkarneret samler, og stor fan af gamle ting, jeg har ikke noget imod at man kan se tingene er blevet brugt, mit kæreste eje er et dækketøjsskab der har været i familiens eje siden min tipoldefars tid, det har charme og er fuldt ud funktionsdygtigtigt, jeg ville blive rasende hvis nogen kom og kylede det i en kontainer!

Jeg ville nødig blive tilmeldt et sådant program, hvor ting med sjæl bliver udskiftet med Ikea-bo-bedre-katalog-ting, uden sjæl, uden hygge, hvorfor skal boligindretning være så frygteligt kedeligt og upersonligt? Jeg forstår det ikke!

Og så er der de der madprogrammer, hvor en eller anden ekspert skal hjælpe folk med at ændre deres dårlige madvaner, det er da også ganske udmærket, bort set fra, at al den "dårlige" mad de står og tager ud af folks køleskabe, bare bliver losset ned i en skraldespand! Hvad fanden er det for noget madspild!!! Jeg synes det er grotesk at man ikke samler det mad i nogle poser og fragter det et sted hen hvor det kunne gøre gavn, fx. et herberg for hjemløse, eller dårligt stillede familier. Jeg så et program den anden dag, hvor en kvinde nærmest havde en besættelse af ost, alt det ost, og noget af det endda meget dyrt ost, blev bare losset ned i skraldespanden!!!

Madspild, møbelspild, spild spild og atter spild!! Brug og smid væk, det er hvad børn lærer i dag, når jeg ser hvor mange børn der står og sælger deres legetøj på børneloppemarked i efterårsferien, hvad tænker de dog på!! Jeg ville godt nok være ked af det hvis jeg havde solgt alt mit legetøj som 10 årig, og så ikke kunne tage det frem den dag i dag og mindes gode stunder med netop dét stykke legetøj... Jeg forstår det ikke...

2 kommentarer:

  1. Jeg forstår det slet heller ikke. Vi er dog relativt gode til at smide ud herhjemme og unødvendige ting (Tror det kommer helt naturligt, når man er vant til at flytte rundt omkring i landet) men alt genbrugligt bliver altså ikke smidt i stort brændbart, men doneret, givet væk og sorteret. Vi er heldige at drengene i familien passer nogenlunde med at når den ene vokser ud af praktiske ting, så kan den anden passe det og så videre. Og jeg har en veninde med datter, der får Frejas praktiske ting når det fungerer. Både legetøj og andre ting. Men ellers bliver vores aflagte tøj doneret til trængende formål, og det samme med andre ting.

    Jeg må sige at jeg var lidt bekymret da jeg flyttede sammen med gemalen, da han mest boede i hvidt, sort, stål, læder og glas, hvilket ikke lige er mig, men vi har fundet en god symbiose, heldigvis med masser af både nyt og gammelt træmøbler, så vi begge føler os hjemme. Personligt ville jeg helst bo i en finsk røverhule med masser af pels og træ, og det har vist smittet af på ham, fordi han begynder at trænge efter de store vidder, og fred og ro - og jeg brokker mig i hveert fald ikke :)-

    SvarSlet
  2. Der er nogen, der kæmper mod madspild: http://www.stopspildafmad.dk

    Brug-og-smid-væk kultur skal stoppes.

    SvarSlet