onsdag den 23. november 2011

Flertal lider af HIV-fobi - 1980'er uvidenhed i dagens Danmark anno 2011

Danmark er så vidt vides et oplyst og oplysningens land, vi har seksualundervisning i skolen, og der er ofte kampanger både i tv og i andre medier om sygdomme/sygdomsbekæmpelse, alligevel møder man fordomme baseret på uvidenhed overalt hvor man kommer. I den seneste tid har der i medierne været fokus på folks uvidenhed og fordomme omkring smittefaren ved HIV, og tallet for folks uvidenhed er skræmmende stort.

Jeg ved ikke om det bare er mig der er velinformeret, eller om det bunder i at jeg var barn i 1980'erne og op igennem 1990'erne blev informeret via skole og tv (Tak kim schumacher) Vi havde i 9. el. 10. klasse besøg af en HIV smittet der fortalte om sygdommen og dens udvikling, samt smittefaktorer. Foredraget gjorde stort indtryk på mig, men ikke i en negativ retning, tvært imod var det virkelig informativt og oplysende.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på om der overhovedet bliver afholdt sådanne foredrag på skolerne mere. Et er at en lærer står og fortæller om det i de der akave og pinlige seksualtimer, noget andet er at få en ud og fortælle om det, der rent faktisk prøver det på egen krop. Jeg ved godt at HIV ikke er lig med en dødsdom mere, og at overlevelses chancen er ret stor hvis man passer på sig selv og tager sin medicin. Alligevel er det en alvorlig sygdom, som bør tages alvorligt, og hvor viden om sygdommen og hvordan den smitter bør være almen viden. Tal viser også at op til hver 4. eller var det hver 6. dansker er smittet med en kønssygdom uden at vide det. Det er jo forrykt! (jeg vil lige påpege at ingen af mine tal, påstande eller prognoser er veldokumenteret, jeg skriver udelukkende ud fra hukommelsen af hvad jeg har læst og hørt inden for den senere tid, jeg er ikke ude i en længere videnskabelig lektion eller rapport, blot min egen anskuelse af tingene..)

Jeg er chokeret over de fordomme der er omkring faren for HIV smitte! At tro at man kan blive smittet ved at give en HIV smittet et knus er jo direkte latterlig! Jeg græmmes over folks forkvaklede forhold til emnet, og det faktum at nogle mennesker ikke vil yde førstehjælp til en person de ved er HIV smittet. Selvfølgelig skal man da tage sine forholdsregler i forhold til at yde førstehjælp, men chancen for at blive smittet med Hepatitis er da langt større i sådan et tilfælde, end at blive smittet med HIV. Men igen, deres frygt må jo bunde i uvidenhed!

Vi skriver 2011 og alligevel virker det som om mange mennesker slet ikke er kommet videre end 1980'ernes rædselsfrygt. Den gang var sygdommen ny og kunne ikke kontrolleres eller medicineres, man vidste ikke hvad man ved i dag, og derfor var manges reaktion voldsom og mange tog afstand fra HIV smittede. I dag, hvor man har fundet en måde at holde sygdommen i ave, og har veldokumenteret viden om smittefare og de forholdsregler man skal tage i forhold til HIV, er der stadigvæk folk der vil gå i en stor bue udenom personer de ved er smittet med HIV.

AIDS-Fondet har lavet en test der viser om man har HIV-Fobi, jeg har ikke, har du?

http://www.hivfobi.dk/tag-testen/

Mit link til testen er åbenbart defekt, så kopier ovenstående adresse og sæt den ind i adressefeltet i din browser ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar